Anna – en musikal

 

«Anna» var en omarbeidet musikalversjon av forestillingen «Markedsplassen» som ble satt opp under festspillene i Nord-Norge i år 2000. Den forestillingen samlet nesten hundre sangere og amatørskuespillere i alle aldersgrupper på scenen. ”Markedsplassen”  gjorde  suksess både i Harstad og senere samme høst i Tromsø. Forfatteren Bente Pedersen har skrevet historien om Anna. Denne boken ble  bearbeidet til en musikalversjon av Bente Reibo og Ragnar Olsen. ”Markedsplassen” ble spilt på en stor scene med kostymer og kulisser inspirert av 1800-tallet.

”Markedsplassen” ble aldri satt opp i Nord-Troms i mangel av stor nok scene til  å romme en slik  forestilling.  Mollis føler en sterk tilknytning til denne forestillingen bl.a fordi ideen til ”Markedsplassen” opprinnelig kom fra korets tidligere dirigent Arne D Nilsen. Vi hadde ønsket å dele ”Markedsplassen” med vårt hjemmepublikum, og derfor omarbeidet vi historien til «Anna».

Den 1. juni 2007 kunne vi i Mollis endelig fortelle vårt hjemmepublikum om den norske jenta Anna, samen Ante og kvenen Ville og deres kjærlighetshistorie. Musikalen er dessuten en historie om konflikten mellom de tre ulike folkegruppene i Nord-Troms på slutten av 1800-tallet. Forestillingen ble satt opp i Alta ved Høgskolen i Finnmark 2. juni og i Tromsø på Kulturhuset, storsalen 10. november samme året. Denne gangen ønsket vi mindre fokus på kostymer og skuespill, men mer på musikken og ikke minst sang og tekstfremføring.

Øystein Fredriksen som da dirigerte Mollis, stod som musikalsk leder for prosjektet. Svein-Hugo Sørensen, bosatt i Alta, har komponert musikken. Han er et kjent navn i det nordnorske musikkmiljøet, hvor han i flere tiår har levert nyskrevet musikk og arrangementer. Han har vært brukt ved flere anledninger som arrangør for Mollis.

Sangtekstene i forstillingen er skrevet av Ragnar Olsen, som har sin bakgrunn som visedikter og sanger i den nordnorske «visebølga» fra tidlig på 70-tallet. I dag er han med i visegruppa Boknakaran. Han har vært husdikter ved Hålogaland teater siden 1978 og han har mottatt mange priser bl.a Prøysenprisen og Blix-prisen.

Regiansvarlig var Bente Reibo som er kjent for å være en allsidig kulturarbeider. Arbeider nå som leder ved KULTA i Tromsø. Hun har sin fagkompetanse innafor teater og sang, også kjent for mange gjennom Nord-Norsk visegruppe og som programleder for ½ 7 på NRK. Scenografi og plakat ble utformet av billedkunstner og scenograf Tor-Bjørn Gundersen fra KULTA.

«Anna» spilles av Eva Dons som også hadde samme rollen under ”Markedsplassen” i 2000. Hun arbeider som frilans skuespiller i Oslo, men har sine røtter i Tromsø. Hun skriver, regisserer, synger og underviser. Samegutten Ante spilles av Lasse Ingebrigtsen. Han har sin opprinnelse i Finnmark, men er vokst opp i Nordreisa. Han er kjent for utallige opptredener som solist, gitarist og bandmedlem i Troms. Han har hatt mange engasjement for Mollis. Jardar Johansen tolker rollen som den kvenske hovedpersonen Ville. Han er født, oppvokst og bosatt i Tromsø. Han har hatt flere suksesser de siste årene med bl.a. tolkninger av Elton John, Billy Joel,  Paul Simon og ikke minst nå sist;  Jean Valjean i Les Miserable.

 

Flere korister hadde biroller i forestillingen. Frøydis Loe, en solid solist i Mollis, spilte storesøster Ingeborg. Rollene som handelsmenn ble spilt av Jostein Fagertun, Svein-Arne Eide og Rune Benonisen. Rollen som Annas far «Levion» ble  gjort Inge Nilsen. Sladderkjerringer på marked var: Anita Reiersen, Inger Birkelund, Hilde Jakobsen, Herdis Lindbom, Maria Steinsvik, Birgit D Nielsen, Tove Reibo og Else Pettersen Elvestad. En dametrio bestod av Birgit D Nielsen, Ulla Blixgård og Karina Flatvoll.

 

Orkestret vårt bestod av musikere fra Arctimus (Musikk i Troms), EnsembleNord ( Musikk i Finnmark) samt andre frilans musikere i Nord-Norge.

Konsertmester: Ingrid Marie Willassen
Fiolin: Ingrid Marie Willassen, Elisabeth Sigrid Lie, Helene Hilde, Waldemar Wojcikowski.
Bratsj: Trond Husebø, Snorre Holmgren.
Cello: Kristin Alsos Strand, Eero Voitk.
Mandolin: Dagfinn Hansen.
Perkusjon: Erik Engås.
Tuba: Anders Engås.
Kontarbass:Jørgen Ytreberg
Trekkspill: Marit Engstad.

Teknikere: Lyd: Øyvind Nilsen. Scene/lys: Niels Jensen og Øyvind Stenersen. Kostyme: Ann-Jorunn Pedersen, KULTA.

«Anna» er nok kostnadsmessig den største forestillingen Mollis har gjort. Forestillingen kom på nærmere 800 000 kroner og det er viktig for oss å få sagt at uten de sterke økonomiske støttespillerne, hadde aldri «Anna» blitt en realitet. Vi fikk offentlig støtte fra Nordreisa Kommune, Troms Fylkeskommune, Norges Korforbund, Norsk Kulturråd og Nordnorsk Kulturråd. I tillegg vil vi berømme næringslivet for virkelig å stille opp for kulturen i vår region. Sparebanken Nord- Norge, Framtid i Nord. Nord Troms Bil, Nord troms Kraftlag, Tine Meieriet Nord og Reisa Bakeri og Konditori bidro med støtte på 300 000 kroner til sammen.

Vi i Mollis ser på denne forestillingen som en viktig historie for kulturen og for vår identitet i Nord- Troms og er svært stolt av og gjort en slik jobb.

Anna-plakat

 Markedspl-blir-Anna

Sekser-til-Anna

 

Mollis-klar-for-Tromso

 

Mollis-til-byen

 

 

Mollis-musikal

 

 

 

 

 

 

 

 


Legg igjen en kommentar