Misa Criolla

 

Misa Criolla, dvs. kreolsk messe, er et sang- og musikkverk av den argentinske komponisten Ariel Ramirez (1921-2010). Den er en katolsk messe med spanske tekster og latinamerikanske rytmer, instrumenter og tonesetting. Musikken er lagt tett opp til eksisterende folkemusikk fra forskjellige kanter av Søramerika.

Messen ble skrevet/komponert kort tid etter at vatikanet i 1963 hevet forbudet mot å bruke andre språk enn latin i messer, slik det hadde vært til da.

Den ble spilt inn i 1965 med Los Fronterizos som solister sammen med La Cantoria de la Basilica del Socorro på Philips Records,  men den ble ikke oppført offentlig før i 1967. Det skjedde i Düsseldorf på en av Ramirez’ reiser til Europa.  De meste kjente innspillingene er den av José Carreras(1990) og den av argentinske Mercedes Sosa(1999). Hun fikk Latin Grammy Award for sin innspilling i 2000, året prisen ble innstiftet. Greske George Dalaras har også høstet lovord for sin tolkning som ble spilt inn live i 1989.
Misa Criolla plakat

Våren 2012 fikk Reisaværeingene anledning til å høre verket framført av Mollis med musikere og solister!

Etter to vellykkede konserter i Nordreisa Kirke, ble vi invitert til å delta på Tromsø Internasjonale Kirkefestival  i november, hvor vi presenterte verket for et entusiastisk publikum  i Tromsø Domkirke.